23. 12. 2014.

Novi vek, moda i mi... (second part)

Drugi deo kostimografije :)

     Ova dva kostima su iz predstave Dundo Maroje koja je prvi put prikazana 1551.godina.
Ova predstava je u stvari nastavak komedije Pomet, Radnja se dešava u Rimu, ali glavni akteri u predstavi su Dubrovčani.

 U našem slučaju, to su Andrijana i Kristina. I naša radnja se odvijala na Čegru.

     Čegar je brdo u Srbiji. Nalazi se šest kilometara severoistočno od grada Niša. Poznato je po tome što se tu odigrala Bitka na Čegru. Današnji spomenik Bitke na Čegru u obliku kule - simbola vojnog utvrđenja - podignut je 1. VI. 1927 za pedesetogodišnjicu oslobođenja Nišu od Turaka.

     S obzirom da je reč o kostimima koji prdstavljaju 1551.godinu – govorimo o renesansi, koja je u svakom slučaju bila sinonim za prkos i težnju za slobodom.  Prvi mirisi renesanse osetili su se na Burgundskom dvoru XV veka. Dotadašnji svakodnevni život se pretvara u ceremoniju. Sve postaje teatralno i pompezno. Usvajanje nošenja crnine u vreme žalosti i skidanje šešira u znak pozdrava, običaji su koji potiču iz ovog vremena. Ovakve promene donose posebnu notu i novoj modi. Vlasti se ozbiljno bave pitanjem klasnih razlika u odevanju i zakonom propisuju šta koja klasa sme da nosi. Istovremeno, u  Italiji se rađa nova era u Evropskoj kulturi , tada već poznata kao renesansa. Renesansa, ili preporod, predstavlja period XV i XVI veka, koji označava procvat i obnovu kulture u umetnosti, nastaje u Firenci u prvim decenijama XV veka, koja je nastala je kao reakcija na mračno doba srednjeg veka i pritiske koje je u tom periodu nametala Crkva. Renesansni umetnici se posle kulturne provalije od skoro jednog milenijuma vraćaju pravim vrednostima klasične umetnosti. Nastaju umetnička dela koja po značaju i kvalitetu ostaju neprevaziđena do danas.

















2 коментара: