8. 12. 2014.

Novi vek, moda i mi ... (first part)

     Celog života gledam crtane filmove, tako da sam oduvek maštala o ulasku u jedan. Vremenom su me više od svega interesovale istorijske serije i one zasnovane na istorijski činjenicama. Logičan sled je čitanje knjiga sa istom tematikom. Nekako su mi one ostavljale više prostora za razmišljanje, za stvaranje sopstvenih slika. I tako je došlo do ovog posta :) Naime, ja sam razmišljala o "staroj" modi, Andrijana i Kristina su se potrudile, nabavile kostime (5 komada), Dalibor je slikao i voila, nastadoše divne priče. Na žalost, naše krinoline, iako modernog "kroja" nisu mogle da budu iznešene iz pozorišta. Žene su tada morale da vode računa o svojoj bezbednosti zbog nošenja ovog "tajnog oružja koje je držalo muškarce na pristojnoj daljini", danas, ženama nije dozvoljeno da ih iznose izvan prostorija namenjenim "daskama koje život znače".

     Dok slobodno koračate gradom noseći pantalone, verovatno vam retko prođe kroz glavu kako je taj udobni komad garderobe dugo bio rezervisan samo za muškarce. Zamislite koliko bi zauzetoj modernoj ženi bilo nezgodno da juri po gradu i obavlja sve obaveze noseći korset, ili u još gorem slučaju krinolinu. 

   Ova dva kostima predstavljaju haljine koje su dame nosile krajem 18. početkom 19. Veka. Dugačke suknje ili haljine sašivene od nekoliko slojeva tkanine obeležile su žensku modu kroz vekove, ali tek sredinom 19. veka pojavio se "kavez" napravljen od lakog i savitljivog čelika. Taj metalni podupirač izrađivao se od međusobno povezanih krugova koji su se, počevši od najmanjeg bliže struku, sve više širili da bi onaj poslednji nekad imao obim od čak sto osamdeset centimetara.I pre 19. veka žene su nosile krinoline, ali krojači su imali teškoća da izrade čvrstu osnovu preko koje će moći da rašire nekoliko slojeva materijala. Zato se za žene pravila prigodna odeća koja je imala nekoliko podsuknji ili ukrućenih, odnosno uštirkanih žipona ili se razapinjala" na kostur od upletene konjske dlake, kosti, ponekad i od savitljivog pruća. Međutim, tek su obruči od čelika dozvolili modnim kreatorima da puste mašti na volju i ženama ponude najraskošniju odeću kaže Mondo.Današnje krinoline prave se uglavnom s obručima od plastike ili nekih drugih lakih materijala sastavljenih od znatno manjeg broja krugova i manjeg obima, i koriste se najviše kod venčanica (i u našem slučaju, kostima).

     Želela sam da na početku pišem o onome što smo izostavili na ovim fotografijama, kako bi svi oni koji ovo čitaju, mogli na miru da obraćaju pažnju na dezen, kroj i ukrase na našim modelima. Pa : uživajte!
















Zahvaljujemo Kritini i Andrijani, kao i Daliboru koji je sve ovo fotograisao! :*


5 коментара: